Barselona’nın Kadınları

Nada Dosti
4 dakika
-+=

Sıcak, nem, palmiye ağaçları, deniz, her yerde “Despasito” ve Barselona’da memleketimden daha fazla ne var? Sıcak bir Haziran gününde Katalan başkentine indiğimde ilk düşüncem buydu.

İspanya’ya ilk kez geliyorum ama ülke bana çok tanıdık geliyor, evim gibi. Belki de Avrupa’nın kıyı ülkelerinin çoğunun bana verdiği his bu. İspanyolca, İspanyol ve Latin pembe dizileriyle büyüyen benim kuşağımdaki Arnavutlar için yabancı bir dil değil. Yemekler Akdeniz mutfağına, mimari memleketimin eski kısmındaki İtalyan mimarisine benziyor. Herhangi bir kültürel şok yaşamadım.

Bekle! Sen insan mısın? Lütfen Robot olmadığınızı onaylayın.

Kiralayacağımız daireye gelince, ünlü La Rambla caddesi üzerinde bir daire seçtik. Daireyi biri Bosnalı, diğeri Kuzey Makedonyalı iki Bosnalı kadınla paylaşıyorum. İlki aslen Srebrenica’lı, Polonya’da yaşıyor ve göçmenlik bürosunda çalışıyor, diğeri ise Saraybosnalı ama Üsküp’te yaşıyor ve mülteciler için çalışıyor. Sert kadınlar. İkisi de savaşı kendi gözleriyle görmüş ve hiçbir şeyden korkmuyorlar, kolay kolay şaşırmıyorlar. Uzaktan denizi gördüğümde, siyah pirinçli La Paella’yı tattığımda ya da Fas’tan ithal edilen ipek kumaşlar üzerinde ellerimi gezdirdiğimde bir çocuk gibi heyecanlanırken, dostlarım büyük önem taşıyan derin tartışmalarına devam ediyor. Dünyayı kurtaracak bir plan hakkında basit konuşmalardan başka bir şey değil. Gözlerimizin önünden geçen gerçeküstü olaylar, sanki bu tür gezilerin sıradan bölümleriymiş gibi her ikisi tarafından da görmezden geliniyor.

Şafak, kıyı şehirlerindeki tüm şafakların süzülme yeteneğine sahip olduğu gibi, iyot kokusunu taşıyarak dairemize süzülüyor. Bir hipnagoji halinde, balkondan geç uyanan bir şehrin sessizliğine bakıyorum. Binaların arasındaki dar sokaklar bana İstanbul’un ara sokaklarını, özellikle de Taksim ve Beyoğlu’ndakileri hatırlatıyor.

Uzun yaz gecelerinden birinde, deniz kenarında yürüyüşten döndükten sonra, hızlı dövüş sanatları hareketlerine sahip iki yerel kadın, cüzdanımı ve dizüstü bilgisayarımı almak için saniyeler içinde sırt çantamın fermuarını açmayı başardı. İki korumam, yani Bosnalı kankalarım, olası hırsızlığı ustalıkla engellemeyi başarırken benim ne olduğunu anlamam biraz zaman aldı.

Bekle! Sen insan mısın? Lütfen Robot olmadığınızı onaylayın

Barselona sokaklarında tek başıma yürüyüşe çıkarak bağımsız olmaya, kendi güvenliğimi sağlamaya ve bir müzeyi ziyaret etmeye karar verdim. Yanında henüz konuşma sanatında ustalaşmamış ama bebekçe kekeleyerek zar zor anlaşılan birkaç kelime söyleyen, en fazla iki ya da üç yaşlarında küçük kızıyla bir anne var. Ateşli saçları ve Portobello Cadısı gibi böcek kadın motifli Endülüs elbisesi olan bir anne. Uygulamama “görüntü oluştur: Barselona’daki İspanyol kadın” yazdım ve bana tam olarak aynı kadını, benzer bir elbiseyle gösterdi. 

Bekle! O bir insan mı, yoksa benim uygulamamdan bir robot mu?

Kızına gördüklerinin ardındaki hikâyeyi açıklıyor. İlk kez bir anne-cicero görüyorum. Mutlaka yerel bir meslek olmalı ve tabii ki o bir insan, robot değil diye düşünüyorum. Özel bir dedektif gibi sessizce anne-kız ikilisini takip etmeye başladım. Müzenin kendisiyle ilgilenmekten çok, annelik denen bu mucizenin doğal manzarası beni cezbetti. İçinde sanatı, tarihi, edebiyatı, şefkati, sabrı ve hepsinden önemlisi bu büyüleyici deneyimi kızına aktarma tutkusunu barındıran bir mucize. Kızının ne bir şey anladığından ne de bir şey hatırlayacağından emin olmasına rağmen. Ama o günün ayak izleri, bu ziyaretin anısı, onun zihninde ve ruhunda iz bırakacaktı. Ve ben, -belki de bebek arabasındaki kızdan biraz daha fazla anne-bilgicin açıklamalarından bir şeyler anlayabilen ben- onun söyleyeceklerine yine daha büyük bir hevesle kulak verdim. Paylaştığı bilgi basit olabilir ve hızlı bir internet aramasıyla kolayca bulunabilir ya da neredeyse her şeyi bilen zeki adama sorulabilir. Önce bana sorar: Merhaba! Size nasıl yardımcı olabilirim? Ben de cevap verirdim: Lütfen, bana bu müze hakkında bildiğiniz her şeyi anlatın. Ben bir turistim, bu yüzden sıkıcı kısmı unutun ve bana bilmem gereken şeyin özünü ve en eğlenceli kısmını verin. Tekrar cevap verecektir: Elbette, size bu bilgileri sağlamaktan çok mutluyum…ve bir yetişkine değil de bir gence açıklar gibi bir sürü tarihi bilgiyi bana iletin. Benim hatam! Yanlış şekilde sordum.

Bunun yerine, bu annede ve açıklamasında harika olan bir şey vardı: tutku ve sevgi. Kızını sanat ve tarihle büyütme aşkı. Onunla etrafındaki dünya hakkında konuşmak için sabırsızlık, bilgi aktarmak için yanıp tutuşan arzu, belki de sadece onunla düşüncesini ve ruhunu şekillendirecek bir konuşma yapmak.

Anne-Çiçero’yu iki paralel dünyada büyürken hayal ediyorum: Birinde, annesi onu henüz bebek arabasındayken benzer bir sergiye getirmişti. Hangi müze olduğunu ya da tarihin hangi bölümünü anlattığını hatırlamasa da hafızasında derin izler bırakan bu olağanüstü deneyimi kızına aktarmak için duyduğu büyük arzu, bu anneyi bugün kızını böyle bir yürüyüşe çıkarmaya yöneltmiş. Diğerinde annesi ona böyle bir deneyim yaşatmamış, belki annesi bile olmamış ve bu eksiklik bugün bu anneyi kızına kendisinin alamadığını vermeye yöneltiyor.

Ben ise mimarisi, kentsel düzeni, ananas şeklindeki palmiye ağaçları bir yana, her şeyden önce Barselona’nın kadınlarına, dövüş sanatı becerilerine ve dünyanın başka hiçbir yerinde olmayan annelik ustalıklarına hayran kalıyorum. Bekle! Onlar insan mı yoksa robot mu? Kutuya tıklayarak onların insandan daha fazlası olduğunu doğruluyorum. Onlar süper insanlar!

.

Yorum Yaz

Hizmetimizi geliştirmek için çerezleri kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi Tamam