Yazılarıma yazacağım kavram ile ilgili etimolojik bir giriş yapmayı seviyorum. Sebebi, dilin o kültürün ruhunun bir dışa vurumu olması ve içinde gizlediği hikâyelerle manayı…
Alper Tanca
Alper Tanca
Saint Joseph ve İ.Ü. Siyasal mezunu, Ü.Ü Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nde yüksek lisansına devam ediyor. Doğuştan meraklı, aileden gezgin, girişimci ve yaratmayı seven. Yolculuğuna hem dünyevi hem manevi düzlemde, bazen yürüyerek bazen iki tekerin üstünde devam eden tasavvuf öğrencisi. İnsan'a ve onun başını derde sokma kapasitesine hayran, kendini bilmeye çalışan, hayret dolu bir insan.
-
-
Uzun seneler evvel, ben daha henüz dalından kopmamış ham bir meyve iken bir dönem yazları Bodrum Türkbükü’nde geçirirdim. O dönem yeni meşhur olmuş, ama…
-
Geçen gün bir arkadaşımın paylaşımında dikkati çektiği “sanat dünyasında cevap vermeme, geri dönüş yapmama akımı” ile ilgili bir yazı, bende de bu konu hakkında,…
-
Seneler evvel bir arkadaşım bana, “Şu anda olduğun kişi olmasaydın kim olmak isterdin?” diye sormuştu. Bir şeyler gevelemiştim şu olurdum bu olurdum diye, nihai…
-
Seneler evvel gördüğüm bir rüya hâlâ tüm canlılığıyla gözümün önünde. O zamanlar ABD’de Trump iktidardaydı. Rüyamda öfkeli ve maço söylemler veriyordu. Nehirler zehirle dolmuş,…
-
Şu aralar tezim için Safiye Erol’un eserlerini çalışıyorum. Kendisi 1902-1964 arasında yaşamış, büyük bir yazar. Eserlerinde her daim eski İstanbul’dan bir parça bulabilirsiniz. Bugün…
-
Tanrı sonsuz iyi ise neden kötülük var? Mutluluğumuza engel gözüken bu sorunların, sıkıntıların amacı ne? Bizi sinir etmek için yapılmış ilâhî bir şaka mı,…
-
“İngilizce under(standing) ve Almanca ver(stehe) anlamak demektir. Standing ve stehe ‘durmak’ kökünden gelir. Yani bir şeyleri idrak edebilmemiz için önce bir durmamız gerekir.” Sizleri hayal…
-
Belli başlı tüm manevi öğretilerin ve felsefenin ortak bir mottosu vardır; “Kendini bilen Tanrı’yı bilir.” Bu İslâm tasavvufunda “Nefsini bilen Rabbini bilir” şeklindedir. Bu…